בית הדואר הישן | מוזיאון בית שאן
הסיפור הקודם של הבית בשיכון ח’ נעצר באחת. בתוך שעות ספורות נהרסו הבית והשכונה. לשייקה לא הותר להיפרד, להסתגל למעבר לבית חדש. באחת נגדעה הילדות בבית והותירה געגוע וזיכרונות. וחיפוש אחרי תמונה של הבית, השכונה…
לימים, נודע לשייקה שאצל אדון טסלר בשיכון א’ יש תמונה של הבית. ואכן, בהתרגשות אחז שייקה בתמונה של הבית משיכון ח’ וכשאדון טסלר הציע לשייקה עוד תמונות מתקופות נשכחות של בית שאן, הבין שייקה שהוא מחזיק בידיו אוצר. תיעוד נדיר המאפשר לדור הבא להבין ולהכיר מה היה כאן.
עד לאותה תקופה לא היה מאגר וגנזך מסודר שיתעד את ימיה הראשונים של העיר. שייקה החל לאסוף תמונות, פרוטוקולים של ישיבות עירייה, קטעי עיתונות ועוד שהוצגו בתחילה במרכז פסג”ה.
לפני כ 8 שנים קיבל האוסף בית. את בית הדואר הישן. המבנה נבנה בשנת 1937 על יד הבריטים, כבית דואר שסיפק שירותי דואר לתושבים, לענפי המסחר ולשיירות שעברו במקום. משרדי הדואר שכנו בקומה התחתונה ומנהל הדואר התגורר בקומה העליונה. המקום המשיך לשמש כסוכנות דואר גם לאחר קום המדינה. בשנותיה הראשונות של בית שאן, בקומה השנייה התגורר מנהל הדואר הראשון של העיר העברית המתחדשת, מרדכי זינגר ,עם בני משפחתו. בחלק המערבי של הבניין קיים חדרון קטן והוא שימש כמרכזייה טלפונית. המבנה תיפקד כבית דואר עד שנת 1966 .בשלב מאוחר יותר המבנה שימש את משרדי קצין מבחן לנוער, בית לאומנים מקומיים, החברה הכלכלית ואגף התיירות.
במוזיאון כיום מוצגות תערוכות צילומים קבועות ומתחלפות. במאגר התמונות קיימות כ 5,000 תמונות המתעדות את תולדות העיר, אתריה, דמויותיה. במוזיאון קיימים קטעי וידיאו ואודיו של וותיקי העיר, מסמכים, חפצים ועוד. במוזיאון מתקיימות פגישות מחזור, ערבי קהילה, סדנאות הדרכה והרצאות. אל הבית מגיעים מבקרים הכוללים תיירות פנים וחוץ, תלמידים, גמלאים, משפחות, קבוצות ועוד. את פני המבקרים מקבלים כ 20 מתנדבים שסיפורה של בית שאן יקר להם. בית שאן מספרת את סיפור שחרור העיר, סיפורי עלייה, סיפורי קליטה ועוד. כאן מאמינים שלכל אחד יש סיפור ועלינו לספר אותו. סיפורה של בית שאן דומה לסיפורים של הרבה עיירות עולים במדינה ועם זאת כל כך שונה…
מוזיאון בית שאן רשום כאחד מאתרי המורשת של המועצה לשימור אתרים. יחד עם העיר והרשות, מוזיאון בית שאן מציין עוגן תיירותי, תרבותי וחינוכי. מוזיאון בית שאן מייצג יוזמה ועשייה קהילתית.
וכמו שאמרנו – מוזיאון בית שאן נולד מתוך געגוע של שייקה לבית ילדותו…
שבת שלום ומבורך.
*מוגש באדיבות מוזיאון בית שאן